Československý výlet #2 Česko

První část hornatější- Slovenská je za námi. Malá zastávka v Přerově na dotankování a už frčíme na Náklo. Tady nás čeká Kamarad Filip a ten nám udělá člunem vlnu, abychom vyzkoušeli Wakesurf. Jde nám to parádně a v horkem počasí je osvěžení více než vítáno.

Odtud kolem Bouzova míříme do Jeseníků na Praděd a po severním pohoří směr Krkonoše. Na letišti ve Vrchlabí nás čeká pilotka Terezka. Ta nás zítra bude doprovázet pátým vírníkem nad Sněžku a Ještěd. Před tím nám ale firma Yellow Point přichystá nejen parádní nocleh s vířivkou a saunou, ale hlavně dopolední program. 17-ti metrová houpačka, zipline a slaňování hráze Labské přehrady ve Špindlerově mlýně je pro mě obyčejného pilota slušná dávka adrenalinu. Přiznám se, že mi takové výšky nedělají moc dobře. Zato setkání s Joskou Rakoncajem, jeho ženou, dcerou a vnuky na letišti v Hodkovicích bylo inspirující. Četl jsem všechny jeho knihy a prožíval s ním v teple postele všechna jeho dobrodružství ve studených a větrných horách. Odsud už směr Litoměřice a Terezín. Projeli jsme se po městě vírníky, dotankovali benzin, ale hlavně vypili nejlepší kávičku a snědli domácí dobroty v Kafe kontik u Marka a jeho ženy Markéty. Potom už míříme přímo na Jardovo soukromé letiště v Krušných horách. Večer pro nás s kamarády připraví nejen špekáčky a pivo Bernard, ale hlavně kulturní kytarový a saxofonový hudební zážitek. Na rozloučenou s parádním večerem se s okolní ozvěnou ozve jeho trubka. Ale to já už dávno spím. Ranní cesta na jednokolkách do centra Chomutova je parádní tečkou za touto návštěvou.

No a my už přes hrady na Vltavě spěcháme k Hluboké a z výšky si prohlédnout Český Krumlov i meandry Vltavy před přehradou Lipno, abychom večer poseděli s Robertem na jejich Pernikovém mlýně přímo pod hradem Rábí. To je parádní tečka za tímto československým putováním a my už jen s Whitney a Maťou míříme na dealerský sraz do německého Hildesheimu. Tady se potkáme s kamarády z celého světa, probereme vírníkové novinky, dopoledne se ještě zúčastníme Fly-in pořádané pro zákazníky zvláště z Německa a Francie.

Whitney odlétá domů opět zasednout do svého vrtulníku Sikorsky S-61. No já se cestou domů zastavím pozdravit kamarády na tradičním sletu LAA na letišti v Jihlavě.

Co na tento výlet říct. Máme dvě nejkrásnější země ve středu Evropy. Fantastické lidi, neuvěřitelnou svobodu a nádherný život. Udržme si tyto nezaplatitelné hodnoty a zároveň s obyčejným selským rozumem je předejme našim dětem.

Facebook
Twitter

Další aktuality

Československý výlet #2 Česko

Československý výlet #1 Slovensko

Vírníkem MTO ze Sárska